13 maart 2023
Geplaatst door TeamHeroBreda

Een gezonde buurt is een levendige buurt. Dit voelt iedereen in de buurt; bewoners, bezoekers, ondernemers en ieder andere persoon die iets met de buurt te maken heeft. 

Deze dynamiek vertaalt zich op verschillende manieren. In activiteiten, maar ook in de uitstraling. Het is een buurt die mensen samenbrengt en zorgt voor verbinding. Die levendigheid geeft een gevoel van 'hier wil ik onderdeel van zijn'. Dat gaat overigens nooit vanzelf, levendigheid is iets dat groeit en onderhouden moet worden. 

Welke factoren dragen bij aan een levendige buurt?
Er zijn veel factoren die kunnen bijdragen aan een levendige buurt. Denk aan: 

 • Diverse activiteiten en evenementen
  Buurten met een gevarieerd aanbod aan activiteiten en evenementen zijn vaak levendiger. Deze activiteiten kunnen culturele festivals, markten, concerten, sportevenementen en andere lokale evenementen zijn. Ze kunnen mensen van verschillende leeftijden en achtergronden bij elkaar brengen en bijdragen aan een gevoel van gemeenschap.

 • Openbare ruimtes en groene gebieden
  Openbare ruimtes zoals parken, speeltuinen en pleinen bieden een ontmoetingsplek voor mensen in de buurt. Ze kunnen ook een plek zijn voor verschillende activiteiten, zoals picknicken, sporten of socializen. Groene gebieden zoals tuinen, parken, bomen en planten dragen bij aan de esthetiek van de buurt en bevorderen een gevoel van verbondenheid met de natuur. Zo is het idee van een pluktuin voor Hero van Breda ontstaan. 

 • Lokale bedrijvigheid
  Lokale bedrijven, zoals winkels, restaurants en cafés dragen bij aan de economische gezondheid van de buurt. Ze bieden ook een ontmoetingsplaats voor bewoners en kunnen bijdragen aan het creëren van een gevoel van gemeenschap. Hero van Breda biedt dan ook ruimte aan ondernemers in het plan.

 • Veiligheid
  Een veilige buurt kan bijdragen aan het creëren van een levendige sfeer. Bewoners die zich veilig voelen, zijn meer geneigd om deel te nemen aan activiteiten en evenementen in de buurt en om tijd door te brengen in openbare ruimtes. Er zijn meerdere ideeën ontstaan voor invulling van activiteiten in de openbare ruimte. Heb jij een idee? Mail dit aan info@nieuwbouwherobreda.nl.

 • Sociale betrokkenheid
  Buurten waar bewoners betrokken zijn bij gemeenschapsactiviteiten en bijdragen aan de buurt hebben vaak een levendige sfeer. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat bewoners deelnemen aan buurtvergaderingen, vrijwilligerswerk doen of een buurtinitiatief starten. Hero van Breda staat open voor dergelijke initiatieven!

 • Toegankelijkheid
  Buurten die goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer of gemakkelijk toegankelijk zijn voor voetgangers en fietsers zijn vaak levendiger. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat er goede fietspaden zijn of dat er bushaltes in de buurt zijn. Hierdoor is het voor mensen gemakkelijker om de buurt te verkennen en deel te nemen aan activiteiten. Hero van Breda wordt een autoluwe buurt. Er zijn meerdere fiets- en wandelpaden en goede aansluitingen op de paden in de buurt om in een korte tijd in hartje centrum te staan! 

Hero van Breda gaat zeker een levendige buurt worden!