12 oktober 2022
Geplaatst door TeamHeroBreda

Aan een nieuwbouwproject zijn diverse partijen betrokken. Denk aan de ontwikkelaar, gemeente, aannemers, stedenbouwkundige, omwonenden, maar bijvoorbeeld ook de overheid. 

De komende periode laten wij u steeds kennismaken met een andere betrokkene van het nieuwbouwproject Hero Breda. Vandaag aan het woord Joost van Gorkom van het bedrijf Buro Lubbers. 

Joost van Gorkom werkt sinds 2015 bij Buro Lubbers, een ontwerpbureau voor landschapsarchitectuur en stedenbouw. Met ambitie en realiteitszin boort het multidisciplinaire team zijn creatieve potenties aan voor de ruimtelijke opgaven van vandaag en morgen.  

Wat zijn uw hobby’s of wat is uw passie naast het werk?

Ik heb wel enige affiniteit met groen, wat er waarschijnlijk voor heeft gezorgd dat ik naar een landschapsbureau ben gegaan, denk ik. Bij het ouderlijk huis van mijn opa en oma - een grote oude boerderij - valt altijd wat te onderhouden, standaard werk in de tuin, maar ook een moestuin die onderhouden moet worden. Samen met mijn vader heb ik een aantal boompjes opgekweekt die aan vrienden en kennissen zijn gegeven. 

Sinds kort ben ik ook samen met vrienden ons eigen bier aan het brouwen. Als eerste hebben we een blond bier uitgewerkt en daarnaast hebben we inmiddels zo'n 8 verschillende smaken. Langzaamaan wordt dat zeker een bedrijf en hopen we in het voorjaar een aantal bieren op het terras te hebben staan. 

Kortom, ik ben altijd wel actief bezig. 

U heeft aan diverse projecten mogen werken. Welk project heeft het meeste indruk op u gemaakt? 

Bij alle projecten hebben we een hele lange aanloop. Zo ben ik nu bijvoorbeeld bezig met een project in Heerlen waar ik in 2016 ben begonnen. Ditzelfde geldt voor een project in Haarlem waar we al 6 jaar mee bezig zijn en nu eindelijk de uitvoering in gaat. Dit zijn recente projecten. 

Daarnaast is het project in Heerlen de plek waar ik ben afgestudeerd. Vanuit Buro Lubbers hebben we daar een studie mogen doen, hebben een centrumanalyse gemaakt en is het plein voor het theater inmiddels in uitvoering. Dit heeft 6 jaar geduurd maar inmiddels zijn we er iets heel moois van aan het maken! 

Hoe is uw samenwerking met AM tot stand gekomen en wat zijn uw werkzaamheden binnen Hero?

Buro Lubbers bestaat al meer dan 30 jaar. Peter, mijn werkgever en het gezicht achter Buro Lubbers, heeft in de loop der jaren heel wat contacten opgedaan. Zo ook met AM. Op een gegeven moment was er een 'gebiedsvisie 1.0' gemaakt een soort telmodel van het plan en daar zijn wij aan tafel gekomen voor het stedenbouwkundig plan en de inrchting van het landschap.  

De samenwerking met AM verloopt heel erg prettig; er zijn altijd heel open gesprekken, zij denken ook echt mee. Een fijne opdrachtgever om mee samen te werken. Daarnaast werken wij ook met veel verschillende partijen, ook de onderlinge contacten daar verlopen erg prettig. 

Tijdens het project kijk ik naar de ruimtelijke inpassing en vormgeving. De meeste werkzaamheden vinden plaats op stedenbouwkundig gebied; er wordt gekeken naar de geschiedenis van de locatie. Overigens is dit erg kenmerkend voor Buro Lubbers; de geschiedenis van de locatie wordt onderzocht en betrokken in de nieuwe plannen van het project. Zo ook bij Hero; waar liep het oude lint, waar stonden de fabrieksgebouwen, welke beplanting werd gebruikt in de oude Kwekerijstraat en op het gebied van Hero? Dat heeft een weerslag op wat daar vroeger ooit was. 

Wat zijn voor u de grootste uitdagingen binnen het project? 

Tijdens een project krijg je met allerlei stakeholders te maken, van de gemeente en AM tot de direct omwonenden. Het is een uitdaging om daarin iedereen tevreden te houden. In het plan van Hero hebben de bewoners nu nog een weiland achter hun woning liggen wat uiteindelijk een nieuwe woonwijk gaat worden. 

Daarnaast is de ruimte heel beperkt. Het is dan ook een uitdaging om de gewenste uitstraling en ambitie overeind te houden. Er is momenteel intensiever contact met de gemeente om bijvoorbeeld in een heel vroeg stadium met Beheer en Onderhoud te overleggen om problemen, die in een later stadium mogelijk plannen overhoop kunnen gooien, boven tafel te krijgen. Zo kunnen we eventuele plannen nog bijsturen of verbeteren voordat alles vastligt. Zoals bij iedere gemeente moeten de plannen door een hoop lagen heen, maar je merkt wel dat de mensen betrokken zijn, mee willen denken en Hero een mooi project vinden.  

Binnen het project Hero wordt een groene zone aangelegd. Welke beplanting ziet u graag terug in het plan?

In het plan komen verschillende zones. Zoals een groene zone met fruitbomen, met appels en peren, wat weer een verwijzing is naar de Hero-fabriek. Bewoners, omwonenden en bezoekers aan het gebied kunnen straks hun eigen fruit plukken.  

Waar denkt u zelf aan bij Hero, welke herinneringen heeft u aan het merk of aan de plek waar de Hero-fabriek heeft gestaan?

Voor mij is Hero eigenlijk het blikje Cassis en de jam bij oma. Daar heb ik hele mooie herinneringen aan. Mijn voorkeur ligt bij de bosbessenjam.  

Heeft u nog een laatste tip voor toekomstige bewoners van het project Hero? 

Ik zou ze willen adviseren om de handen uit de mouwen te steken en ook samen met bewoners daar in dat gebied fruit te gaan plukken, samen dingen gaan onderhouden en te ondernemen. Een van mijn favoriete referentiebeelden die ik heb is dat de bewoners met een lange tafel in een moestuin of in een boomgaard zitten. Dat lijkt me wel heel mooi om terug te zien. 

 

Wil je meer weten over Buro Lubbers en haar projecten? Neem dan een kijkje op www.burolubbers.nl