21 mei 2023
Geplaatst door TeamHeroBreda

Breda is meer dan alleen de stad Breda. Prinsenbeek, Teteringen, Bavel, Ulvenhout, ’t Ginneken en Princenhage behoren eveneens tot de gemeente Breda. 

Het bourgondische leven, de pittoreske straatjes, de gezellige terrassen en niet te vergeten de prachtige natuurgebieden die de omliggende dorpen rijk is! Ieder dorp heeft z’n eigen sfeer en bezienswaardigheden. Met recht kunnen we dan ook Breda ‘stad in het groen’ noemen.  

Spring op de fiets en ontdek de omliggende dorpen
Een dag mooi weer en wil je de omgeving ontdekken? Spring dan op de fiets en ontdek de omliggende dorpen. VVV Breda biedt een korte route van 14,5 kilometer aan en een langere route voor de meer gevorderde (of elektrische) fietsers, een route van 62,3 kilometer.  

Tijdens de route ontdek je o.a. kasteel Bouvigne, molen De Korenbloem, het Mastbos, het Liesbos, molen De Hoop, boswachterij Dorst en landgoed Oosterheide. Een route waarbij natuur en dorp zich afwisselen.  

Ulvenhout
Een karakteristiek en gezellig dorp, midden in het groen, dat is Ulvenhout! 

Wandelen in het Markdal of het Ulvenhoutse Bos, luxe uit eten bij ’t Jachthuijs, winkelen in een van de leuke modehuisjes of bezoek landgoed Ulvenhart.  

Verken Ulvenhout op de fiets of te voet. Door de bossen van Ulvenhout loopt de ‘fietsallee’, een 11 kilometer lange, brede, geasfalteerde fietsverbinding waarbij je kunt genieten van rust, ruimte en natuur.  

Iedere zaterdag is molen De Korenbloem geopend voor het publiek. Erg leuk om een kijkje te nemen in de molen, de molenaar aan het werk te zien of een van de lokale producten (diverse soorten meel, brood en zelfs molenbier) te kopen. Momenteel loopt er een crowdfunding; de wieken van de molen zijn hard toe aan vervanging. 

Wil je weten hoe het leven er zo’n 100 jaar geleden uitzag in Ulvenhout? Breng dan een bezoek aan het Heemkundemuseum Paulus van Daesdonck. 

Bavel
Gemoedelijk, ongedwongen en karakteristiek, zo kan je Bavel het beste omschrijven. Met het dorpse karakter behoort Bavel sinds 1997 tot de gemeente Breda. De kerk vormt het hart van het dorp. De omliggende winkels en horeca zorgen ervoor dat je niet direct voor een boodschap naar de stad hoeft; Bavel heeft genoeg te bieden. 

Nu je toch in Bavel bent, breng een bezoekje aan Molen de Hoop. Hoewel de molen niet meer als zodanig in gebruik is, biedt deze een gezellig terras en speeltuin voor de jongere bezoekers. In het restaurant van de molen kan je terecht voor de meest heerlijke bourgondische en streekproducten. Op zaterdag is ook de molenwinkel geopend waar je terecht kunt voor overheerlijk brood.  

Wil je Bavel verder ontdekken? Start dan met een wandeling vanaf het voormalig Franciscanessenklooster. De wandeling start in het hart van Bavel en brengt je naar de Gilzerwouwerbeek, een route van 7 kilometer om vervolgens te eindigen bij een van de horecagelegenheden die Bavel te bieden heeft.  

Prinsenbeek
Wie aan Prinsenbeek denkt, denkt aan Boemeldonck, de naam van Prinsenbeek tijdens carnaval. Want dat carnaval hier leeft is zeker. Maar Prinsenbeek heeft meer te bieden! 

Het dorp kent ontzettend veel evenementen en heeft een leuk winkelplein. Ook voor de inwendige mens biedt de horeca volop keuze. 

Ook de buitenmens heeft Prinsenbeek genoeg te bieden. Wandel over het koeienpad of maak een ommetje Liesbos. Wist je dat het Liesbos het oudste zomereikenbos van Nederland is? Het koeienpad loopt tussen Prinsenbeek en Zevenbergen langs de Mark. Het koeienpad heeft zijn naam te danken aan de koeien die in de zomer vaak over het pad lopen.  

Wil je een mooi boeket op tafel? Dan ben je bij bloemist Juffertje in ’t Groen aan het juiste adres! Met hun liefde voor het vak toveren zij de mooiste creaties op tafel. 

Midden op de Markt vind je eetcafé de Swaen. Laat je verrassen met een 3-gangen verrassingsmenu of diner a la carte, er is voor ieder wat wils. 

’t Ginneken
Dicht bij de stad, maar toch de rust van het dorp. Stijlvol, bourgondisch en gezellig, kenmerkend voor ’t Ginneken. 

Het bruisende hart van ’t Ginneken is te vinden op de Ginnekenmarkt. Vanuit ’t Ginneken ben je zo in de natuur van het Markdal of het Mastbos.  

De snuffelroute is een losloopgebied voor honden, volg daarvoor de blauwe bordjes met de hondenkop in het bos. Ook voor niet-hondeneigenaren is het een leuke afwisselende route om te lopen! 

Na deze wandeling of een van de fietsroutes die je kunt volgen is het tijd om de innerlijke mens te verzorgen. Wil je iets unieks? Neem dan plaats aan tafel in restaurant Wolfslaar. Een restaurant dat zelfs bekroond is met een Michelinster! Restaurant Wolfslaar is gevestigd in een oud landhuis. Het restaurant staat bekend om het gebruik van regionale producten.  

Boerke Verschuren is een begrip in ’t Ginneken. Iedereen is welkom in café Boerke Verschuren en voelt zelfs aan als een tweede huiskamer. Tijdens grote sportevenementen zoals het EK of WK Voetbal is het een extra gezellige bedoeling bij café Boerke Verschuren.  

Teteringen
Sinds 1997 behoort Teteringen tot de gemeente Breda. Teteringen ligt temidden van de Teteringse Heide en Vrachelse Heide, grove dennenbossen en weidse zandbestuivingen op steenworp afstand van de dorpskern. Uitermate geschikt om te wandelen of fietsen.  

De meest bekende zandverstuiving van Teteringen is het Cadettenkamp. Een voormalig oefenterrein van de Koninklijke Militaire Academie van 10 hectare groot. Iets minder geschikt om te fietsen, maar zeker geschikt om te wandelen. In het gebied loopt een route van ruim 7 kilometer! Wist je dat het Cadettenkamp ook een losloopgebied voor honden is? 

Voor de meest lekkere streekproducten kan je terecht bij melkveebedrijf Bij Snoek. Niet alleen verkopen zij streekproducten, er zijn ook overheerlijke ijsjes te koop. 

Princenhage oftewel ’t Aogje
Princenhage is een verborgen pareltje. Princenhage is heerlijk pittoresk met de Haagsemarkt, de Sint-Martinuskerk en het voormalige raadhuis.  

Wist je dat Princenhage een eigen plukroute heeft? Een route door plantsoenen en straten waarlangs je een ‘heerlijke’ wandeling kunt maken. Van fruitbomen en struiken kun je de vruchten, bessen en noten oogsten, gratis. Ook de bloemen kun je plukken. 

Wanneer je van fietsen houdt kan je starten met de Vincent van Gogh-route die begint in ’t Aogje. Princenhage heeft een bijzonder sterke band met de familie Van Gogh. De opa van Vincent van Gogh was dominee in de Grote Kerk en ligt begraven op begraafplaats Zuylen.  

Princenhage ligt vlak bij het gebied De Rith. De Rith is een natuurgebied waar veel boerenbedrijven zijn gevestigd. Een groot aantal van deze boerenbedrijven hebben een eigen winkel waar je terecht kunt voor producten vers van het land. 

Houd je van asperges dan ben je bij Wijn- en Aspergeboerderij De Santspuy aan het juiste adres. Boer Gilbert verkoopt de meest heerlijke asperges (en bijbehorende producten) die je kunt vinden in de omgeving van Princenhage. Daarnaast heeft hij op zijn boerderij een eigen wijngaard en bestaat de mogelijk je eigen plukboeket te plukken. Boer Gilbert vertelt je graag over zijn boerderij en de producten die hij heeft. Zeker een aanrader!  

Voor de lekkerste aardbeien ga je naar Van Haperen op de Rith. Naast aardbeien wordt er ook zacht fruit, groenten en scharrelvlees verkocht.  

Bij mooi weer is het tijd voor een ijsje. Wat is er nu lekkerder dan een ijsje vers van de ijsboerderij? IJsboerderij De Heidehoeve heeft ambachtelijk ijs van hun eigen melkkoeien. Het is mogelijk om een kijkje te nemen op de boerderij in de stallen van de melkkoeien, bij de bereidingsruimte en kinderen kunnen zelfs spelen in de speeltuin op de boerderij.

Voor shoppen, heerlijk eten en drinken met een dorps karakter zit je in Princenhage goed. 

Breda zou Breda niet zijn zonder de dorpen Prinsenbeek, Princenhage, Ulvenhout, Bavel, Teteringen en ’t Ginneken.

De gemoedelijke sfeer, het bourgondische Brabantse leven en niet te vergeten: de weelderige natuurgebieden. Zij maken dat we Breda met recht ‘stad in het park’ kunnen noemen.