27 augustus 2021
Geplaatst door TeamHeroBreda

Breda heeft een rijke geschiedenis en staat eeuwenlang in relatie tot het huis van Nassau en daarmee ook aan het koninklijke huis van Nederland. Tot 1795 maakte Breda deel uit van de baronie Breda en was zelfs de hoofdstad van Breda! De baron van Breda was graaf van Nassau.

Kasteel van Breda
Breda heeft zelfs een heus kasteel, zelfs meerdere. De grondbeginselen van het belangrijkste kasteel van Breda werden al in 1353 gebouwd wat toen nog bestond uit een burcht en 4 hoektorens. Graaf Hendrik III van Nassau liet het kasteel in 1600 ombouwen tot een renaissance paleis met Zuid Europese invloeden. Na verdere uitbreidingen en verbouwingen in de loop der jaren - eeuwen - werd het kasteel in 1826 door Koning Willem I ter beschikking gesteld aan de Koninklijke Militaire Academie (de KMA).  

Koninklijke Militaire Academie (KMA), gehuisvest in het kasteel van Breda
Sinds 24 november 1828 zijn er cadetten in het ‘Kasteel van Breda’ gehuisvest. De Koninklijke Militaire Academie biedt opleidingen voor officieren van de Nederlandse Landmacht, de Koninklijke Luchtmacht, de Koninklijke Marechaussee.  

Wilt u de KMA eens bezoeken? Regelmatig wordt het ‘Kasteel van Breda’ geopend voor bezoekers. Voor meer informatie kunt u daarvoor terecht bij het plaatselijke VVV-kantoor (Stadserf 2, Breda). 

Meer geschiedenis van Breda ontdekken? 
Bezoek de binnenstad tijdens het weekend of loop/fiets de Nassau-route van Breda. Tijdens de Nassau-route kom je onder andere bij het Valkenberg-park, Spanjaardsgat, het Kasteel van Breda, het Mastbos, de Grote Kerk van Breda en het prachtige Begijnhof! Ontdek de overblijfselen van de burcht van Breda.