logo
  • Blog
  • 1 november 2024
  • Geplaatst door TeamHeroBreda

10 tips voor de aanschaf van een nieuwbouwwoning

Een nieuwbouwwoning biedt veel voordelen: moderne isolatie, energiezuinig, duurzaam en vaak een geheel nieuw interieur naar eigen smaak. Toch zijn er enkele aandachtspunten om rekening mee te houden. In deze blog geven we je 10 tips voor de aanschaf van een nieuwbouwwoning en alles wat daarbij komt kijken.

1. De voordelen van een nieuwbouwwoning

Een nieuwbouwwoning heeft een aantal unieke voordelen. Nieuwbouwwoningen voldoen aan de nieuwste bouwkundige en milieunormen, wat betekent dat een nieuwbouwwoning energiezuiniger is dan een bestaande woning. Als koper van een nieuwbouwwoning heb je daarnaast invloed op de afwerking van de woning; kies je voor een standaard afwerking in de badkamer of een luxe keuken? Wil je een extra dakraam toe laten voegen, kies je voor een dichte trap, etc.? Daarnaast heb je als koper – in tegenstelling tot de aankoop van een bestaande woning - geen verbouwingskosten.

Waarom zou je kiezen voor een nieuwbouwwoning?

Dankzij de nodige isolatie en up to date installaties, zoals warmtepompen en zonnepanelen, bespaar je op energie. Een nieuwbouwwoning wordt duurzaam en energiezuinig gebouwd.

Daarnaast hebben nieuwbouwprojecten een garantie op bouwkwaliteit, zijn er geen verbouwingskosten noodzakelijk bij de aanschaf van de nieuwbouwwoning. Kortom; er zijn geen onverwachte kosten.

2. Er wordt gewerkt met bouwtermijnen en planning

Anders dan bij de aankoop van een bestaande woning verlopen nieuwbouwprojecten in fases. Het kan dus zijn dat de oplevering van een nieuwbouwwoning langer dan verwacht kan duren. Als koper van een nieuwbouwwoning is het daarom belangrijk regelmatig naar de planning te informeren en na te gaan wat de rechten zijn wanneer er een vertraging optreedt in de oplevering. Het gebeurt met regelmaat dat de rechten bij vertraging in de oplevering van de woning worden vastgelegd in de koopovereenkomst; zo is dit direct voor zowel koper als verkoper duidelijk.

3. De locatie van de nieuwbouwwoningen en de nabijheid van voorzieningen

De locatie van de woning blijft een van de belangrijkste factoren. Informeer naar de voorzieningen in de buurt, zoals scholen, winkels en openbaar vervoer. In nieuwbouwwijken kunnen deze soms nog in ontwikkeling zijn. Er kunnen ook toekomstige ontwikkelingen in de omgeving gepland zijn die invloed kunnen hebben op je woongenot. Vraag dit ook gerust na!

4. Is de aannemer of ontwikkelaar aangesloten bij een keurmerk?

Niet elke ontwikkelaar of aannemer levert dezelfde kwaliteit. Informeer dan ook altijd of de aannemer is aangesloten bij een keurmerk zoals de Stichting Bouwgarant of Stichting Waarborgfonds Koopwoningen (SWK). Daarnaast kan je natuurlijk heel veel online onderzoek doen naar eerdere projecten van de ontwikkelaar of aannemer en kunnen referenties van andere kopers worden opgevraagd.

5. Kies een passende hypotheek

Het afsluiten van een hypotheek voor een nieuwbouwwoning verschilt van een bestaande woning. Bij een nieuwbouwwoning betaal je in eerste instantie vaak alleen rente over het deel van de hypotheek dat daadwerkelijk is uitbetaald (de zogeheten bouwrente) en zijn er geen kosten voor overdrachtsbelasting.

Een hypotheekadviseur kan je helpen bij het kiezen van de juiste hypotheekvorm en looptijd. Heb je een bestaande woning en tijdelijk dubbele lasten? Ook dan kan een hypotheekadviseur je adviseren.

6. Bouwrente en kosten voor meerwerk

Bouwrente is inherent aan nieuwbouw. Maar wat is nu bouwrente? Bouwrente is rente over de periode tussen het afsluiten van de koopovereenkomst en de oplevering. Voordat je de koopovereenkomst aangaat is het belangrijk bij de ontwikkelaar na te gaan wat de hoogte en looptijd is van de bouwrente.

Daarnaast zijn er ook vaak meerwerkkosten wanneer je extra opties kiest, zoals een luxere keuken of badkamer. Maak daarom een overzicht van deze kosten om verrassingen te voorkomen.

7. Welk afwerkingsniveau kies jij?

Nieuwbouwwoningen worden vaak casco of met een standaard afwerking opgeleverd. Bij casco moet je zelf de keuken, badkamer en vloerafwerking regelen. Wil je liever alles compleet laten opleveren? Ook dit is mogelijk; informeer naar bijkomende kosten. Maak een duidelijk overzicht van de opties en kies wat het beste bij jouw budget en voorkeuren past.

8. Houd rekening met gemeentelijke belastingen en andere kosten

Met de aanschaf van een nieuwbouwwoning krijg je te maken met een aantal specifieke kosten, zoals kosten voor kadastrale inschrijving en mogelijke bouwleges (bijdrage aan de gemeente voor het nieuwbouwproject). Check vooraf met de ontwikkelaar en de gemeente welke kosten van toepassing zijn.

9. Controleer het garantiecertificaat

Een garantiecertificaat, zoals die van SWK of Bouwgarant, biedt extra zekerheid bij bouwtechnische fouten of een faillissement van de aannemer. Dit betekent dat je recht hebt op herstel of compensatie in het geval er iets misgaat. Vraag naar de garantievoorwaarden en controleer of de nieuwbouwwoning onder een van deze regelingen valt.

10. Een bouwkundige keuring na oplevering

Hoewel nieuwbouwwoningen onder strikte kwaliteitsnormen vallen kunnen er bij de oplevering toch kleine gebreken zijn. Een bouwkundige keuring na de oplevering kan helpen om eventuele problemen te ontdekken en te laten herstellen binnen de garantietermijn. Zo weet je zeker dat alles naar wens is voordat je intrekt.

Investeren in jouw droomwoning

Een nieuwbouwwoning kopen biedt veel voordelen, maar er komt ook veel bij kijken. Door bovenstaande tips in acht te nemen, kun je met een gerust hart investeren in jouw droomwoning. Houd rekening met de bouwrente, dubbelcheck de garanties en zorg voor een goede hypotheek die aansluit bij jouw situatie.

Veel succes!

Deel
Gekopieerd!