• Blog
  • 9 oktober 2024
  • Geplaatst door TeamHeroBreda

Het onderwijs in Breda

Heb je een schoolgaand kind (of misschien wel kinderen) of ben je je aan het oriënteren op het onderwijs in Breda? Dan is deze blog wellicht interessant voor jou! Breda biedt namelijk een breed scala aan onderwijsinstellingen, geschikt voor verschillende leeftijden en opleidingsniveaus. Of je nu al een schoolgaand kind hebt of een kind dat binnenkort naar school gaat, er is voor ieder passend onderwijs. 

Soorten onderwijs in Breda

Breda biedt onderwijs voor alle leeftijden, van basisonderwijs tot hoger onderwijs en gespecialiseerde opleidingen. In deze blog nemen we je mee in de diverse soorten onderwijs, de ligging en de toegankelijkheid van het onderwijs.

Het Basisonderwijs (BO)

Voor jonge kinderen is er een ruim aanbod aan basisscholen in Breda. Deze scholen variëren van openbare scholen, katholieke en protestant-christelijke scholen tot scholen met alternatieve onderwijsmethoden zoals Montessori, Dalton of Jenaplan. 

Een aantal bekende basisscholen in Breda zijn basisschool De Eerste Rith. Basisschool De Eerste Rith is een katholieke basisschool gelegen in de wijk Westerpark, bekend om haar hechte gemeenschap. Montessorischool Breda is geschikt voor ouders die kiezen voor een kindgerichte onderwijsmethode, waarbij zelfontdekkend leren centraal staat. Daarnaast biedt IKC De Werft een Integraal Kindcentrum waar onderwijs en opvang zijn geïntegreerd. IKC De Werft is te vinden in de wijk Haagse Beemden. 

De basisschool die in de nabijheid van Hero is te vinden is de katholieke basisschool De Weilust. De Weilust is gelegen op de grens van de wijken Heusdenhout en Brabantpark. Een school waarbij samenwerking en de unieke kenmerken van ieder kind centraal staan.

Het Voortgezet Onderwijs (VO)

Het voortgezet onderwijs in Breda biedt een breed scala aan niveaus, van VMBO tot VWO. Dit zorgt ervoor dat iedere leerling onderwijs kan volgen dat bij hem of haar past. 

Het Mencia de Mendoza Lyceum biedt zowel MAVO, HAVO als VWO aan en heeft een goede reputatie op het gebied van tweetalig onderwijs (TTO). Ook het Newman College biedt MAVO, HAVO en VWO aan. Het Newmancollege bevindt zich in het zuiden van Breda en staat bekend om zijn persoonlijke benadering en aandacht voor talentontwikkeling. Mocht jouw kind nu uitdaging zoeken op het HAVO -of VWO-niveau of een plusvariant daarop dan is hij/zij bij De Nassau aan het juiste adres. 

MBO en HBO

Voor praktisch ingestelde jongeren en volwassenen die zich willen specialiseren in een bepaald vakgebied kunnen zij terecht bij ROC West-Brabant, Avans Hogeschool of de 

Breda University of Applied Sciences, BUas. De BUas staat internationaal bekend om haar opleidingen in onder andere toerisme, games en media, logistiek en stedenbouw.

Speciaal Onderwijs (SO)

Naast het regulier onderwijs kent Breda ook diverse scholen voor kinderen met een specifieke onderwijsbehoefte, bijvoorbeeld vanwege lichamelijke of zintuiglijke beperkingen, een verstandelijke beperking of leer- of gedragsstoornissen. Scholen zoals Het Kasteel, De Spreekhoorn, De Singel, De Kei en het Bredero College bieden aangepast onderwijs aan voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. Want ook zij hebben recht op onderwijs!

Bereikbaarheid en ligging van het onderwijs in Breda

Een belangrijk aspect van de scholen in Breda is de toegankelijkheid en ligging. Hoewel de ligging van de scholen verspreid is over de stad, zijn deze vaak strategisch geplaatst in of in de nabijheid van woonwijken. Met een goed ontwikkeld openbaar vervoernetwerk is vrijwel iedere school in Breda gemakkelijk bereikbaar, zowel met de bus als per fiets.

Breda is namelijk een fietsvriendelijke stad met veel fietspaden, waardoor leerlingen veilig en snel hun scholen kunnen bereiken. Het merendeel van de basisscholen en middelbare scholen ligt binnen woonwijken, wat de afstand tot school relatief kort maakt voor de meeste kinderen. Vanuit Hero zal er een snelle verbinding komen met, niet alleen de wijk zelf maar ook met, de binnenstad.

Voor leerlingen en studenten die iets verder van school wonen is het openbaar vervoer een prima optie. Er zijn diverse buslijnen die de stad doorkruisen en de wijken met het centrum verbinden waar veel scholen zich bevinden. Avans Hogeschool en BUas liggen bijvoorbeeld op loopafstand van het centraal station wat ook ideaal is voor studenten die van buiten Breda komen.

Een breed scala aan scholen

Breda biedt een breed scala aan scholen die geschikt zijn voor leerlingen van alle leeftijden en niveaus. Van speciaal onderwijs, basisscholen met innovatieve onderwijsmethoden tot internationaal gerenommeerde hogescholen; er is voor iedereen een passende opleiding te vinden. Met de goede bereikbaarheid via fiets- en openbaar vervoerroutes en de strategische ligging van scholen, kunnen leerlingen en studenten met gemak hun weg vinden naar het juiste onderwijs in deze prachtige stad! 

Deel
Gekopieerd!