• Blog
  • 4 oktober 2024
  • Geplaatst door TeamHeroBreda

De invloed van (kunst)licht

Licht is een essentiële factor in ons dagelijks leven en speelt een rol in hoe we ons voelen, presteren en functioneren. Of het nu natuurlijk daglicht is of kunstlicht, de manier waarop we licht ervaren heeft een directe invloed op onze gezondheid en welzijn. Weten hoe de verschillende invloeden van licht in Hero worden gemonitord of toegepast? Lees dan snel verder!

De verschillende invloeden van licht 

Psychologische invloed

Licht heeft een grote invloed op onze stemming. Helder, natuurlijk licht, zoals zonlicht, stimuleert de aanmaak van serotonine – ook wel het gelukshormoon genoemd -, wat bijdraagt aan onze stemming en ons energieker en positiever maakt. Dit verklaart ook waarom mensen zich tijdens de donkere wintermaanden vaak somber voelen. De afname van daglicht vermindert de productie van het gelukshormoon, wat kan bijdragen aan de zogenaamde winterdepressie.

Aan de andere kant kan kunstlicht, afhankelijk van het type en de intensiteit, een soortgelijke of juist tegenovergestelde uitwerking hebben. Blauw licht, bijvoorbeeld dat van smartphones en computers, kan onze slaap verstoren als we eraan worden blootgesteld vlak voor het slapengaan, omdat het de aanmaak van melatonine (het hormoon dat ons slaap-waakritme reguleert) onderdrukt. 

Invloed op het fysieke gestel 

Licht speelt een cruciale rol in onze interne klok die ons slaap-waakritme regelt. Daglicht vertelt ons lichaam wanneer het tijd is om wakker te worden, terwijl de schemering in de avond en overgang naar de nacht signalen geeft dat het tijd is om te rusten. Verkeerd gebruik van kunstlicht, vooral het constante gebruik van fel, koud licht gedurende de avond, kan dit ritme verstoren, wat leidt tot slaapproblemen en verminderde cognitieve prestaties.

Bovendien heeft studie uitgewezen dat een tekort aan daglicht gedurende de dag invloed kan hebben op onze productiviteit en alertheid. Werkomgevingen met onvoldoende natuurlijk licht kunnen leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn en verminderde concentratie. Omgekeerd kunnen goed verlichte ruimtes, met vooral natuurlijk licht, de creativiteit en prestaties bevorderen.

De invloed van licht in een woonomgeving

Bij het ontwerpen van de woningen binnen Hero zijn lichtbronnen, zowel natuurlijk als kunstmatig, een essentieel element om rekening mee te houden. Door de juiste lichtoplossingen te kiezen, kunnen we het welzijn van bewoners verbeteren en tegelijkertijd energie-efficiëntie bevorderen.

Optimaal benutten van natuurlijk licht

Het optimaal benutten van natuurlijk licht is onderdeel bij de ontwikkeling van Hero. Dit kan worden bereikt door de plaatsing en grootte van ramen slim te plannen. Grotere ramen (en dakramen) laten meer zonlicht binnen waardoor ruimtes uitnodigend en helder aanvoelen. Tegelijkertijd kunnen zonwering en luifels helpen om oververhitting in de zomer te voorkomen. De oriëntatie van woningen is ook van belang: huizen die zijn ontworpen om zoveel mogelijk natuurlijk licht binnen te laten kunnen het energieverbruik voor verlichting en verwarming verminderen.

Maak verlichting smart

Kunstlicht speelt een cruciale rol, vooral wanneer natuurlijk licht niet voldoende beschikbaar is of om juist sfeer in een ruimte te creëren. Moderne slimme verlichtingssystemen kunnen dynamisch worden aangepast aan de tijd van de dag, het seizoen of de persoonlijke voorkeur van de bewoner. Door het gebruik van dimbare LED-verlichting kan bijvoorbeeld ‘s avonds warmer, zachter licht worden gebruikt om de productie van melatonine niet te verstoren. Tegelijkertijd kan koel, helder licht overdag bijdragen aan focus en productiviteit in werkruimtes zoals thuiskantoren. 

Daarnaast wordt de verlichting voorzien van een schemerschakelaar. Bij schemering (en onvoldoende verlichting) wordt buitenverlichting inschakeld, bij voldoende daglicht wordt de verlichting weer uitgeschakeld. Een duurzame oplossing!

Buurtverlichting draagt bij aan de veiligheid

Buitenverlichting draagt daarnaast bij aan het gevoel van veiligheid. Straatverlichting moet niet alleen functioneel zijn, maar ook sfeervol en uitnodigend. Door gebruik te maken van bewegingssensoren kan energie worden bespaard zonder in te boeten op veiligheid, terwijl slimme systemen ervoor zorgen dat licht automatisch kan worden gedimd in rustige periodes. Door verlichting te dimmen of zelfs uit te schakelen wordt lichtvervuiling tegengegaan.

Daarnaast kan creatieve verlichting, zoals LED-strips langs wandelpaden, in parken of in gemeenschappelijke tuinen, een buurt karakter geven en leiden tot buitenactiviteiten, zelfs na zonsondergang.

Duurzaamheid en energie-efficiëntie

Duurzaamheid is onderdeel van het ontwerp en de inrichting van Hero. Door het gebruik van energiezuinige LED-verlichting en zonne-energie kan de ecologische voetafdruk van verlichting drastisch worden verminderd. Ook kunnen slimme verlichtingssystemen worden geïntegreerd met energiebeheersystemen, waardoor verlichting alleen wordt gebruikt wanneer dat nodig is, wat leidt tot verlaging van energiekosten voor zowel de bewoner als voor de gemeente.

Licht, een krachtige factor

Licht, zowel natuurlijk als kunstmatig, is een krachtige factor die ons leven op vele manieren beïnvloedt. Het kan ons energieniveau, onze stemming en zelfs onze fysieke gezondheid beïnvloeden. Bij het ontwerpen van nieuwbouwwoningen en -wijken is het essentieel om licht slim en duurzaam te integreren. Door de juiste combinatie van natuurlijke en kunstmatige lichtbronnen te gebruiken, creëren we een leefomgeving die zowel functioneel als bevorderlijk is voor het welzijn van bewoners. Slimme verlichting en duurzame oplossingen maken het mogelijk om niet alleen energie-efficiëntie te bevorderen, maar ook het leven van mensen op een positieve manier te beïnvloeden.

Benieuwd naar hoe smart de verlichting binnen Hero van Breda is? Neem dan contact met ons op. 

Deel
Gekopieerd!