Breda is een stad die vooruitstrevend bezig is met de toekomst van haar wijken en bewoners. Een van de meest spraakmakende projecten in dit kader is de herontwikkeling van het voormalige Hero-terrein, dat wordt omgevormd tot de gezondste buurt van Nederland! Deze ambitie is niet slechts een loze kreet; het plan is geworteld in een visie waarbij wonen, onderwijs, gezondheid en betrokkenheid van de bewoners samenkomen om een leefbare en duurzame omgeving te creëren.
Een holistische benadering van gezondheid en wonen
De visie voor deze wijk gaat veel verder dan alleen het bouwen van huizen en appartementen. Er wordt gekeken naar hoe de fysieke en sociale structuren van de buurt het welzijn van de bewoners op de lange termijn kunnen bevorderen. Preventie speelt daarbij een grote rol. Dit betekent dat er niet alleen wordt ingegrepen wanneer gezondheidsproblemen zich voordoen, maar dat de nieuwe woonomgeving en buurt zo wordt ingericht dat gezondheidsproblemen voorkomen kunnen worden.
Een voorbeeld hiervan is het plan om een buurthuis te realiseren dat toegankelijk en aantrekkelijk is voor alle bewoners. Dit buurthuis moet een plek worden waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en samen kunnen komen. Sociale interactie is een cruciale factor voor welzijn. Door de gemeenschap actief te betrekken wordt er een netwerk gecreëerd dat bijdraagt aan de gezondheid van iedereen in de buurt.
Betrokkenheid van bewoners: samen verantwoordelijk
Wat vaak gebeurt in stedelijke projecten is dat, zonder betrokkenheid van de bewoners zelf, het moeilijk is om een duurzame gemeenschap op te bouwen. Zonder de actieve inbreng van kinderen, ouders en andere bewoners blijft de buurt een plek die 'gemaakt' voelt, in plaats van een leefomgeving waar mensen zich echt thuis voelen. Het creëren van een sterke gemeenschap is dan ook een belangrijk speerpunt in dit project.
De ontwikkelingen van Hero sluiten ook aan bij het bredere concept van "Stad in een Park", een visie waarin de gemeente Breda haar groene karakter en leefbaarheid vooropstelt. Het vergroenen van de stad is hierbij essentieel, en bewoners worden uitgenodigd hieraan mee te werken. Een groene buurt draagt direct bij aan een gezondere leefomgeving.
Wederkerigheid en samenwerking
De gemeente Breda wil niet alleen een faciliterende rol spelen, maar ook actief samenwerken met de bewoners. Deze wederkerigheid is een belangrijke waarde in het handelen van het gemeentebestuur. Het doel is om samen meer te bereiken dan individueel mogelijk zou zijn. Dit uit zich bijvoorbeeld in het idee om ouders, kinderen en scholen te betrekken bij de ontwikkeling van en het onderhoud van groene ruimtes, zoals straten, perken, en moestuinen. Deze samenwerking zorgt niet alleen voor een groenere woonomgeving, maar ook voor educatieve kansen en een sterkere band binnen de buurtgemeenschap.
Door samen verantwoordelijkheid te nemen voor de omgeving, creëren de bewoners een buurt die niet alleen fysiek gezond is maar zich ook op sociaal gebied ontwikkelt. De energie en het enthousiasme dat ontstaat wanneer mensen actief bijdragen aan hun leefomgeving, wordt door de gemeente gestimuleerd. Zo wordt het niet alleen een project van de overheid, maar iets waar iedereen zijn of haar steentje aan bijdraagt.
Hero, de buurt van de toekomst
De ontwikkelingen op en van het Hero-terrein laten zien hoe de gemeente Breda inspeelt op de uitdagingen van de toekomst. Door wonen, gezondheid, en sociale betrokkenheid samen te brengen, wordt een buurt gecreëerd die niet alleen vandaag, maar ook in de toekomst gezond en leefbaar blijft. Zo bouwen AM en de gemeente Breda aan de gezondste buurt van Nederland – een voorbeeld voor andere steden en een inspiratie voor de bewoners van morgen!
Stadszaken schreef onlangs ook een leuk artikel waarin Hero werd vernoemd. Het is zeker de moeite waard om te lezen. Klik hier voor het volledige artikel.
Wil jij wonen in de gezondste buurt van Breda en misschien zelfs de gezondste buurt van Nederland? Blijf op de hoogte; binnenkort gaan de eerste woningen in de verkoop!