• Blog
  • 7 september 2024
  • Geplaatst door TeamHeroBreda

De week van Lezen en Schrijven: samen lezen, leren en groeien in Breda

In de week van 8 tot en met 14 september 2024 vieren we in heel Nederland de Week van Lezen en Schrijven en natuurlijk doet Breda hier volop aan mee! Tijdens deze week vragen we extra aandacht voor het belang van lezen en schrijven. In Breda willen we iedereen, jong en oud, aanmoedigen om te ontdekken wat taal voor hen kan betekenen. De stad biedt tal van mogelijkheden, van bibliotheken tot huiswerkbegeleiding en hulp voor volwassenen. 

Bibliotheken in Breda: meer dan alleen boeken

De bibliotheken in Breda zijn het hart van de samenleving als het gaat om lezen, leren en ontmoeten. Of je nu een fervent lezer bent of net begint, de bibliotheken hebben iets voor iedereen. Naast een uitgebreide collectie boeken, bieden ze ook tijdschriften, kranten, e-books en luisterboeken aan. Tijdens de Week van Lezen en Schrijven organiseren de bibliotheken in Breda speciale activiteiten, zoals voorleesmiddagen, schrijfcafés en workshops om de liefde voor taal aan te wakkeren. Het is de perfecte gelegenheid om eens langs te gaan en te ontdekken wat jouw lokale bibliotheek te bieden heeft.

Mini bibliotheken: lezen in je eigen buurt

Naast de grotere bibliotheken zijn er ook tal van mini bibliotheken verspreid door Breda. Deze kleine kastjes, vaak te vinden in voortuinen of parken, werken op basis van een ruilsysteem: neem een boek en laat er één achter. Mini bibliotheken zijn ideaal voor wie snel iets nieuws wil lezen of op zoek is naar een verrassend boek in de buurt. Ze stimuleren niet alleen lezen, maar brengen ook buurtbewoners bij elkaar. Vooral tijdens de Week van Lezen en Schrijven zijn deze mini bibliotheken een leuke manier om met je buren te praten over boeken en misschien zelfs leestips uit te wisselen!

Huiswerkbegeleiding: ondersteuning voor jonge lezers en schrijvers

Voor kinderen en jongeren kan leren soms best uitdagend zijn, zeker als het gaat om lezen en schrijven. In Breda zijn er verschillende plekken waar leerlingen terechtkunnen voor huiswerkbegeleiding. Deze ondersteuning helpt niet alleen om de lesmaterie beter te begrijpen, maar ook om vaardigheden zoals taal en spelling te verbeteren. In bibliotheken en buurthuizen wordt regelmatig een bijeenkomst georganiseerd, waar kinderen kunnen werken aan hun leesvaardigheid onder begeleiding van ervaren docenten en vrijwilligers.

Hulp voor volwassenen: verbeter je lees- en schrijfvaardigheden

Wist je dat in Nederland 2,5 miljoen volwassenen moeite hebben met lezen en schrijven? Ook in Breda zijn er volwassenen die hun lees- en schrijfvaardigheden willen verbeteren. Of je nu beter Nederlands wilt leren, makkelijker teksten wilt begrijpen of je je grammatica en spelling wilt opfrissen, er zijn veel initiatieven. Bibliotheken en andere organisaties in Breda bieden taalcursussen en workshops aan die gericht zijn op volwassenen. Hier krijg je de kans om in een ontspannen omgeving te oefenen met taal en nieuwe mensen te ontmoeten die hetzelfde doel hebben.

Dyslexie: ondersteuning voor kinderen en volwassenen

Dyslexie is een leerstoornis die lezen en schrijven bemoeilijkt. Voor mensen met dyslexie kan de wereld van boeken soms ontmoedigend aanvoelen. Maar in Breda zijn er diverse programma's en hulpmiddelen beschikbaar om kinderen én volwassenen met dyslexie te ondersteunen. Denk aan speciale leesmaterialen, begeleiding op school of in de bibliotheek en cursussen die gericht zijn op het omgaan met dyslexie. Tijdens de Week van Lezen en Schrijven is er ook extra aandacht voor dit thema en worden er workshops georganiseerd om meer inzicht te geven in wat dyslexie is en hoe je ermee om kunt gaan.

Doe mee en ontdek de kracht van taal

De Week van Lezen en Schrijven biedt een geweldige kans om jezelf te verdiepen in de wereld van taal, of je nu een fervent lezer bent of iemand die nog wat ondersteuning kan gebruiken. Van onze uitgebreide bibliotheken tot de gezellige mini-bibliotheken en ondersteuningsprogramma’s voor zowel jong als oud: Breda heeft voor ieder wat wils! Kom langs bij een van de activiteiten, ontdek de mogelijkheden en vooral: geniet van de kracht van lezen en schrijven.

Samen maken we van Breda een stad waar iedereen de kans krijgt om te groeien in taal en kennis. Zien we je in 1 van de bibliotheken?

Deel
Gekopieerd!