19 augustus 2024
Geplaatst door TeamHeroBreda

Tuinieren is een heerlijke en ontspannende bezigheid die positieve effecten heeft op zowel lichaam als geest. Helaas is tuinieren niet voor iedereen vanzelfsprekend en kan het zelfs voor mensen met een (lichamelijke) beperking een uitdaging zijn. Gelukkig zijn er tal van manieren om tuinieren toegankelijk te maken voor iedereen.

Tips om optimaal tuinplezier te beleven

Zoals eerder geschreven is tuinieren niet voor iedereen vanzelfsprekend en kan iemand die slecht ter been, beperkt mobiel of zelfs immobiel is voor de nodige uitdagingen komen te staan. Een geschikte tuin voor mensen met een visuele beperking is een tuin die zich richt op zintuiglijke ervaringen buiten het zicht, zoals geur, geluid, tast, en smaak. In deze blog geven we je graag wat tips met betrekking tot de inrichting van de tuin om zo een optimaal tuinplezier te beleven.

Verhoogde tuinbedden

Een van de meest effectieve aanpassingen in de tuin om toegankelijk te kunnen tuinieren is het gebruik van verhoogde tuinbedden. Deze bedden kunnen op een hoogte worden geplaatst die comfortabel is voor de tuinier, waardoor bukken of knielen niet nodig is. Verhoogde tuinbedden kunnen worden gemaakt van hout, metaal en zelfs steen (denk aan bijvoorbeeld stapelblokken), en bieden tevens een betere drainage en minder onkruidgroei. Daarnaast zorgen verhoogde tuinbedden ervoor dat er geen laaghangende takken of struiken langs het pad in de tuin groeien en voorkomt struikel- en valgevaar.

Verticale tuinen

Verticale tuinen zijn een uitstekende manier om tuinieren toegankelijker te maken. Door planten omhoog te laten groeien tegen muren, klimrekken of door draden in een frame te spannen, is er geen noodzaak om te bukken of te knielen. Daarnaast kan ook gebruik worden gemaakt van hanging baskets en bloembakken om hoogte in de tuin te creeeren. Verticale tuinen zijn niet alleen praktisch, maar ook visueel aantrekkelijk. Ze kunnen worden gebruikt voor bloemen, kruiden en zelfs groenten!

Ergonomisch tuingereedschap

Er is een breed scala aan ergonomisch tuingereedschap beschikbaar met lange stelen of ergonomische handgrepen die speciaal zijn ontworpen voor mensen met fysieke beperkingen. Gereedschap met verstelbare lengtes kunnen helpen bij het bereiken van moeilijk bereikbare plaatsen zonder dat de tuinier zich hoeft te buigen of uit te rekken. Dit soort gereedschap draagt bij aan het comfort en de veiligheid van het tuinieren.

Zitbanken en werktafels op hoogte

Het hebben van zitbanken en werktafels op hoogte in de tuin kan een wereld van verschil maken. Een strategisch geplaatste bank biedt niet alleen een rustpunt, maar kan ook worden gebruikt om op te zitten tijdens het uitvoeren van tuinklussen. Werktafels op een comfortabele hoogte stellen tuiniers in staat om zittend te werken aan het verpotten van planten of het voorbereiden van zaden.

Geautomatiseerde beregening

Het handmatig besproeien van planten kan een belastende taak zijn voor mensen met fysieke beperkingen. Het installeren van een geautomatiseerd beregeningssysteem kan deze taak aanzienlijk vereenvoudigen. Druppelirrigatie en sproeiers kunnen zo worden ingesteld dat ze op specifieke tijden water geven, waardoor de tuin altijd goed gehydrateerd blijft zonder extra inspanning van de tuinier.

Toegankelijke paden en oppervlakken

Het creëren van goed toegankelijke (verharde) paden door de tuin is essentieel voor mensen die gebruik maken van een rolstoel, rollator of wandelstok. Zorg ervoor dat de paden breed genoeg zijn en vrij van obstakels. Oppervlakken met een antislip en zachte bochten kunnen helpen bij de veiligheid en toegankelijkheid van de tuin. Paden gemaakt van grind, houtsnippers of andere zachte materialen zijn minder geschikt.

Plantenkeuze

Kies planten die gemakkelijk te onderhouden zijn en niet veel snoei of speciale zorg vereisen. Inheemse planten zijn vaak een goede keuze omdat ze aangepast zijn aan het Nederlandse klimaat en minder onderhoud nodig hebben. Bodembedekkers kunnen helpen bij het verminderen van onkruidgroei, waardoor minder onderhoud nodig is.

Maak tevens gebruik van geurende planten en kruiden zoals lavendel, jasmijn, basilicum, pepermunt e.d.; niet alleen een lust voor het oog, maar ook voor de neus!

Rustgevende elementen

Wat is een tuin zonder rustgevende elementen? Denk aan een waterornament, windgongen en vogelhuisjes. Het kabbelende water, vogels die dankbaar gebruik maken van een vogelbadje, het geluid van de windgong bij een briesje en vogels die worden gelokt met voer en aantrekkelijke planten. Het is niet alleen een lust voor het oog, maar ook voor geest.

Toegankelijk tuinieren en Hero

Toegankelijk tuinieren vraagt om wat extra planning en creativiteit, maar is het meer dan waard. Met de juiste aanpassingen kan iedereen genieten van een prachtige tuin. Of het nu gaat om verhoogde bedden, ergonomisch gereedschap of goed geplaveide paden, er zijn talloze manieren om ervoor te zorgen dat tuinieren een toegankelijke en plezierige activiteit blijft voor iedereen. Laat beperkingen geen belemmering zijn voor het ervaren van de rust en schoonheid van een eigen tuin.

Hero is geschikt voor iedereen! Ook in de directe omgeving van de appartementen en woningen die worden gebouwd wordt rekening gehouden met de toegankelijkheid; goed begaanbare paden, brede doorgangen, beplanting op meerdere hoogtelagen en uiteraard het gebruik van (natuurlijk) water zoals vijvers.