10 juli 2024
Geplaatst door TeamHeroBreda

De zomer is een heerlijke tijd, vol zon (meestal dan wel), bbq, het bezoeken van pretparken en andere buitenactiviteiten. Helaas is het ook het seizoen waarin we ongewenste bezoekers in huis kunnen krijgen: fruitvliegjes, mieren en ander ongedierte. In deze blog duiken we in de wereld van deze kleine bezoekers, ontdekken we waar ze op af komen en bespreken we hoe je deze bezoekers kunt voorkomen.

Fruitvliegjes

Fruitvliegjes worden voornamelijk aangetrokken door rottend fruit en groenten. De geur van het rottingsproces werkt als een magneet voor deze kleine insecten. Ze leggen hun eitjes in de buurt van voedselbronnen zodat de larven direct toegang hebben tot voeding zodra ze uitkomen. 

Maar hoe voorkom je fruitvliegjes? Met onderstaande tips voorkom je dat je keuken binnen no time zwart ziet van fruitvliegjes.

1. Bewaar fruit en groenten goed 
Zet rijp fruit en groenten in de koelkast of bedek ze goed.

2. Houd je keuken schoon 
Verwijder etensresten en maak oppervlakken regelmatig schoon.

3. Verwijder afval tijdig
Sluit vuilnisbakken goed af en maak deze regelmatig leeg.

4. Vang de fruitvliegjes met azijn
Plaats een bakje met een mengsel van azijn en een druppeltje afwasmiddel om fruitvliegjes te vangen.

Mieren

Mieren komen voornamelijk af op zoetigheden zoals suiker en honing. Ze volgen geursporen die andere mieren hebben achtergelaten om hun weg naar voedsel te vinden.

Hoewel mieren hartstikke nuttig zijn wil je geen polonaise van mieren in huis. Er zijn meerdere manieren om deze te voorkomen:

  1. Bewaar voedsel in luchtdichte containers.
  2. Verwijder kruimels en gemorste vloeistoffen direct van aanrecht en vloer.
  3. Zorg ervoor dat deuren en ramen goed afsluiten en dicht eventuele kieren.
  4. Gebruik een natuurlijk afweermiddel zoals kaneel, peper of citroensap bij de ingangen om mieren te weren. Daarnaast kan je overwegen om afrikaantjes, lavendel en munt te plaatsen dicht bij de ingang; daar zijn mieren absoluut geen fan van!

Ander ongedierte dat je regelmatig in huis zult vinden

Zilvervisjes

Zilvervisjes houden van vochtige en donkere plekken. Ze voeden zich met zetmeel en suikerhoudend materiaal zoals papier en lijm. Vaak zie je ze dan ook wegschieten wanneer je een stapel kranten, folders, boeken of foto’s pakt.

Om zilvervisjes te voorkomen kan je het beste zorgen voor een goede ventilatie van de ruimten. Daarnaast is het slim om boeken, dozen e.d. op een droge plaats neer te zetten. 

Muggen

Muggen worden aangetrokken door stilstaand water, waar ze hun eitjes leggen, door lichaamsgeur en warmte. Vooral in de zomerperiode wekken muggen een flinke irritatie op.  

Hoe je de strijd aangaat met muggen? Zorg er allereerst voor dat er geen water blijft staan in emmers en potten. Een goede nachtrust bevorder je door het plaatsen van horren voor ramen en deuren. 

Wist je dat een mug niet houdt van citroen en eucalyptus omdat deze te sterk geuren? Bij een rustige ‘mugvrije’ avond buiten kan je dan ook het beste citronella kaarsen of essentiële oliën zoals eucalyptus gebruiken.

Wist je dat

… een schoon huis minder aantrekkelijk is voor ongedierte? 
… verborgen hoekjes en bergingen een walhalla is voor ongedierte.
… etherische oliën zoals pepermuntolie en lavendelolie effectief zijn tegen diverse soorten ongedierte?

Met deze tips ga jij deze zomer de strijd aan met fruitvliegjes, mieren en ander ongedierte zonder de inzet van giftige middelen!