10 juni 2024
Geplaatst door TeamHeroBreda

Van moderne sportcomplexen tot idyllische parken, Breda biedt een breed scala aan mogelijkheden voor sporters van alle niveaus en leeftijden. Dat sporten niet duur hoeft te zijn blijkt wel uit deze blog; dit keer de openbare sportplekken in Breda! 

Gezondheid en welzijn

Sporten is essentieel voor een gezond leven. Regelmatig sporten vermindert het risico op chronische ziekten, verbetert de mentale gezondheid en bevordert het algemene welzijn. Openbare sportplekken maken het voor bewoners en omwonenden nog laagdrempeliger om deel te nemen aan een sportactiviteit zonder dat er maandelijkse kosten en vastgestelde openingstijden aan vast zitten.  

Sociale betrokkenheid en activiteit

Sporten in openbare ruimtes bevordert de sociale betrokkenheid en activiteit. Het brengt mensen van verschillende achtergronden samen, delen gemeenschappelijke interesses en nieuwe vriendschappen ontstaan. Hoewel het een openbare ruimte is en voor iedereen toegankelijk kunnen er ook sportactiviteiten door de buurtvereniging of een sportvereniging worden opgezet; het gemeenschapsgevoel kan hiermee versterkt worden.

Toegankelijkheid van de sportlocatie

Openbare sportplekken zijn ontworpen om toegankelijk te zijn voor iedereen, ongeacht leeftijd, vaardigheidsniveau of financiële situatie. Dit inclusieve karakter zorgt dat iedereen de kans krijgt om actief te zijn en te genieten van sportieve activiteiten.

Openbare sportplekken in Breda

Breda biedt een scala aan sportfaciliteiten verspreid over de stad. Ook in Hero zullen meerdere locaties worden ingericht om sportief bezig te kunnen zijn.  

1. Het Valkenberg Park

Het Valkenberg Park is een van de meest iconische parken van Breda, gelegen nabij het stadscentrum. Dit historische park biedt niet alleen een plek voor ontspanning, maar ook verschillende sportfaciliteiten. Denk aan hardlopen, fietsen of een balletje overgooien. Het park beschikt over een basketbalveld, diverse voetbalveldjes en wandel- en looproutes. Daarnaast worden er in het Valkenbergpark regelmatig yogasessies, bootcamps en andere vormen van sport en ontspanning gegeven.

2. Skatepark Pier15

Voor liefhebbers van iets meer uitdagende en extreme sporten is Skatepark Pier15 een must! Gelegen op 15 minuten fietsen is in het Havenkwartier dit park te vinden. Het biedt plaats aan skateboarders, BMX'ers en inline skaters. Pier15 beschikt over een skatepark met uitgebreide ramps, rails en bows, maar ook een indoor gedeelte. Weer of geen weer; skaten kan er altijd! Wil je met ander talent kunnen battelen? Regelmatig worden er workshops, demo’s en competities georganiseerd. Haal die skates maar tevoorschijn.

3. Mastbos

Het Mastbos is een historisch bosgebied aan de zuidkant van Breda met goed gemarkeerde routes die door het bos slingeren, ideaal om te wandelen en fietsen. Het bos biedt ook mogelijkheden voor andere buitensporten zoals nordic walking en trailrunning. De natuurlijke omgeving maakt het een ontspannende en inspirerende plek voor fysieke activiteit.

4. Markdal

Het Markdal strekt zich uit langs rivier de Mark en biedt uitstekende mogelijkheden voor kanoën en roeien. Daarnaast lopen er diverse paden langs de rivier en door het omliggende landschap wat perfect is voor een natuurwandeling.

5. Smartmove

Daarnaast heeft de gemeente Breda onlangs Smartmove gelanceerd; dé interactieve sport- en spelroute in de openbare ruimte. De route bestaat uit 10 SmartStones langs de Chassésingel. De SmartStones activeer je via een app op je telefoon en bluetooth. De app laat de paaltjes langs de route bijvoorbeeld knipperen of verkleuren als je een snelle tijd rent, de quiz doet of een puzzel legt. Er zijn spellen voor hardlopers, wandelaars en kinderen. 

De impact van openbare sportplekken op de bewoners

De beschikbaarheid van openbare sportplekken heeft directe gezondheidsvoordelen voor de bewoners. Door het aanbieden van toegankelijke en diverse sportfaciliteiten worden mensen aangemoedigd om regelmatig te bewegen, wat leidt tot een verbetering van de fysieke en mentale gezondheid.

Toekomstige ontwikkelingen en uitdagingen

Ook AM en Hero investeren in de uitbreiding en modernisering van haar sportfaciliteiten. Plannen voor sportlocaties en de introductie van innovatieve sporttechnologieën zijn in ontwikkeling om tegemoet te komen aan de groeiende vraag en veranderende behoeften van de toekomstige bewoners.

Een belangrijke uitdaging is het waarborgen van de duurzaamheid van openbare sportplekken. Dit omvat het gebruik van milieuvriendelijke materialen, energie-efficiënte verlichting en het bevorderen van milieubewust gedrag onder gebruikers.

Toegankelijkheid

De toegankelijkheid voor mensen met o.a. een handicap, het aanbieden van gratis programma's en het verminderen van andere barrières zijn essentiële stappen om ervoor te zorgen dat iedereen kan profiteren van deze openbare ruimte.

Input gevraagd

AM en Hero staan voor een gezonde woon- en leefomgeving. Daar hoort ook het sporten, ontmoeten en ontspannen in de openbare ruimte bij. Heb jij ideeën over wat er absoluut niet mag ontbreken in het plan van Hero? Laat het dan zeker weten! Samen gaan we voor een gezonde toekomst!