30 mei 2024
Geplaatst door TeamHeroBreda

Ondergrondse infrastructuur, wat is dat nu eigenlijk? Er komen een hoop zaken kijken bij een nieuwbouwplan en veel daarvan verdwijnen ondergronds.

Alle netwerken en systemen die onder de grond worden aangelegd om basisvoorzieningen en diensten te leveren aan woningen, bedrijven en andere faciliteiten vallen onder ‘ondergrondse infrastructuur’. Leidingen, kabels en andere structuren die nodig zijn voor de levering van water, gas, elektriciteit, telecommunicatie, en afvalwaterbeheer.

In deze blog geven we je graag een kijkje ondergronds.

Het belang van ondergrondse infra 

Bij de ontwikkeling van nieuwbouwwoningen is het ontwerp en de aanleg van de ondergrondse infrastructuur van cruciaal belang. Deze infrastructuur vormt de ruggengraat van de nieuw te bouwen wijk en zorgt ervoor dat bewoners toegang hebben tot essentiële diensten. Het nauwkeurig plannen en uitvoeren van deze infrastructuur is essentieel om veiligheid, efficiëntie en duurzaamheid op lange termijn te waarborgen.

Planningsfase

Studies en onderzoeken

De eerste stap in elk nieuwbouwproject is het houden van gedetailleerde studies en onderzoeken naar de bestaande situatie en behoeften. Geotechnische onderzoeken om de grondgesteldheid te bepalen, hydrologische studies om de waterhuishouding in kaart te brengen. Deze informatie is essentieel voor het ontwerpen van een betrouwbare en duurzame ondergrondse infrastructuur.

Inventarisatie van bestaande ondergrondse structuren

Daarnaast is het een belangrijk onderdeel van de planningsfase om bestaande ondergrondse structuren in kaart te brengen. Denk aan reeds aanwezige leidingen en kabels, dit om schade tijdens de bouwwerkzaamheden te voorkomen en om te bepalen hoe nieuwe systemen kunnen worden geïntegreerd met bestaande infrastructuur. Om deze ondergrondse infrastructuur in kaart te brengen wordt niet alleen gebruikt van de bij de overheidsinstanties aanwezige tekeningen, maar ook een grondradar en geografische informatiesystemen spelen hierbij een cruciale rol.

Ontwerp- en planningsproces

Het ontwerpen van ondergrondse infrastructuur vereist een multidisciplinaire aanpak waarbij ingenieurs, stadsplanners, engineers en andere specialisten samenwerken. Het proces omvat het maken van gedetailleerde tekeningen en specificaties, het kiezen van de meest geschikte materialen en technieken, en het ontwikkelen van een gedetailleerd uitvoeringsplan. Belangrijke overwegingen zijn onder andere de capaciteit van systemen, toekomstige uitbreidingsmogelijkheden, en de milieu-impact.

Onderdelen van de ondergrondse infrastructuur

Waterleidingen en riolering

Waterleidingen en rioleringssystemen zijn van wezenlijk belang voor de watervoorziening en afvalwaterafvoer in een wijk. Deze systemen worden ontworpen om niet alleen te voldoen de wet- en regelgeving, maar ook aan de huidige en toekomstige behoeften van bewoners, met voldoende capaciteit en betrouwbaarheid. Gescheiden rioleringssystemen en regenwateropvang dragen bij aan duurzaamheid en efficiëntie.

Gasleidingen

Gasleidingen voorzien woningen van aardgas voor verwarming en koken. De aanleg van gasleidingen vereist strikte veiligheidsmaatregelen en nauwkeurige engineering om lekken en andere gevaren te voorkomen. Alternatieve energiebronnen zoals biogas en waterstofgas worden steeds belangrijker in het kader van de energietransitie.

Elektriciteitskabels

Een robuuste elektriciteitsinfrastructuur is essentieel voor de moderne samenleving. Dit omvat de aanleg van hoog- en laagspanningskabels om woningen van elektriciteit te voorzien. Slimme netwerken en duurzame energieoplossingen zoals zonnepanelen en windenergie spelen een steeds grotere rol in nieuwbouwprojecten en worden ook opgenomen in Hero van Breda.

Telecommunicatiekabels (internet, telefonie)

De aanleg van glasvezel- en andere telecommunicatiekabels heeft betrekking op snelle internetverbindingen en moderne communicatiemogelijkheden. De beschikbaarheid van betrouwbare en snelle internetverbindingen is tegenwoordig een basisvereiste voor nieuwbouwwoningen.

Regenwaterafvoer en infiltratiesystemen

Efficiënt beheer van regenwater is essentieel om overstromingen en wateroverlast te beperken. Regenwaterafvoersystemen en infiltratiesystemen zorgen ervoor dat overtollig regenwater op een gecontroleerde manier wordt afgevoerd en geïnfiltreerd in de bodem. Dit draagt bij aan de duurzaamheid en milieuvriendelijkheid van nieuwbouwwijken. Daarnaast zorgen vijvers en Wadi’s voor een natuurlijke opvang van hemelwater zonder de ondergrondse systemen te belasteene.

Technische aspecten van ondergrondse infra

Materialen en technieken

In het kader van duurzaamheid en efficiëntie van de systemen wordt er een belangrijke afweging gemaakt voor de te gebruiken materialen en technieken. Moderne materialen zoals HDPE (High-Density Polyethylene) en innovatieve technieken zoals sleufloze technologieën maken het mogelijk om leidingen en kabels aan te leggen met minimale verstoring van de omgeving.

Innovaties en duurzame oplossingen

Innovaties op het gebied van ondergrondse infrastructuur spelen een belangrijke rol bij het verbeteren van de efficiëntie en duurzaamheid van systemen. Slimme technologieën zoals sensoren en monitoring systemen om real-time gegevens te verzamelen en te analyseren, wat leidt tot beter onderhoud en beheer, worden toegepast.

Graaf- en aanlegwerkzaamheden

De uitvoering van ondergrondse infrastructuurprojecten bestaan uit graaf- en aanlegwerkzaamheden die zorgvuldig moeten worden gepland en uitgevoerd om verstoring van de omgeving en risico’s te minimaliseren. Hierbij worden geavanceerde machines en technieken gebruikt, waarvoor strikte veiligheidsmaatregelen gelden.

De uitdagingen en kansen voor Hero

De aanleg van ondergrondse infrastructuur voor Hero biedt zowel uitdagingen als kansen. De steeds strengere milieunormen waaraan moet worden voldaan, het omgaan met technologische veranderingen en het inspelen op de groeiende vraag naar duurzame en slimme infrastructuuroplossingen. Door proactief in te spelen op deze ontwikkelingen kunnen nieuwbouwprojecten bijdragen aan een betere en duurzamere leefomgeving voor toekomstige generaties.

 

Meer weten over deze ontwikkelingen? Neem dan gerust contact op!