14 april 2024
Geplaatst door TeamHeroBreda

Bij het opzetten van een nieuwbouwproject is de inrichting van het bouwterrein vaak een van de eerste stappen die worden genomen. Een goed ingericht bouwterrein is essentieel voor een efficiënte en veilige uitvoering van het project. 

Wat is een ketenpark?

Een ketenpark is een specifiek gedeelte van het bouwterrein dat wordt gebruikt als hub voor diverse activiteiten en functies tijdens de uitvoering van het bouwproject. Het doel van een ketenterrein is om een georganiseerde en efficiënte werkplek te bieden voor de verschillende partijen die betrokken zijn bij de bouw.

De inrichting van het ketenpark

Een goed ingericht ketenpark omvat verschillende zones en voorzieningen die zijn afgestemd op de behoeften van de betrokken partijen. Enkele van de belangrijke elementen van een ketenterrein zijn:

Kantoorruimtes
Hier vinden de administratieve taken plaats, zoals projectmanagement, planning, en coördinatie van de werkzaamheden. Kantoorcontainers of modulaire units worden vaak gebruikt als tijdelijke kantoorruimtes op het bouwterrein.

Schaftruimtes
Een plek waar werknemers kunnen pauzeren, lunchen en zich kunnen omkleden. Het is belangrijk dat deze ruimtes comfortabel en hygiënisch zijn, met sanitaire voorzieningen en eetgelegenheden.

Opslagruimtes
Voor materialen, gereedschappen en equipment die nodig zijn voor de bouwwerkzaamheden. Het is belangrijk dat deze ruimtes goed georganiseerd zijn om efficiënt werken te bevorderen en om diefstal of schade te voorkomen.

Logistieke zones
Voor het laden en lossen van de noodzakelijke materialen en equipment. Deze zones moeten goed toegankelijk zijn voor vrachtwagens en andere voertuigen en moeten worden georganiseerd op een manier die de doorstroming van het verkeer bevordert.

Veiligheidsvoorzieningen
Voorzieningen zoals brandblusapparaten, EHBO-posten, en veiligheidssignalisatie. Veiligheid is een prioriteit op elk bouwterrein en het is belangrijk om ervoor te zorgen dat alle benodigde veiligheidsvoorzieningen aanwezig zijn, worden onderhouden en gehandhaafd.

Partijen betrokken bij en op het ketenpark


Er zijn verschillende partijen betrokken bij de opzet en het beheer van een ketenpark. Welke ken jij? 

Hoofdaannemer 
De hoofdaannemer is verantwoordelijk voor het algemene beheer van het bouwproject, inclusief de inrichting en het onderhoud van het ketenpark.

Onderaannemers
Onderaannemers voeren gespecialiseerde taken uit binnen het bouwproject, zoals metselwerk, elektriciteit, en loodgieterswerk. Ieder heeft zijn eigen specialisme. De onderaannemers maken gebruik van de faciliteiten op het ketenpark om hun werkzaamheden uit te voeren.

Toeleveranciers
Leveren materialen, gereedschappen en equipment aan het bouwproject. Ze maken gebruik van de opslag- en logistieke faciliteiten op het ketenpark om materialen te leveren en op te slaan.

Veiligheidsinspecteur
De veiligheidsinspecteur zorgt ervoor dat alle veiligheidsvoorschriften worden nageleefd op het bouwterrein en op het ketenpark.

Projectmanagers
De projectmanagers coördineren en plannen de werkzaamheden op het bouwterrein en op het ketenpark, inclusief het beheer van de voorraad en de logistiek.

Het inrichten van een goed ketentpark vereist een nauwe samenwerking tussen al deze partijen om ervoor te zorgen dat alle aspecten van het bouwproject soepel verlopen en dat de veiligheid van alle betrokkenen te allen tijde wordt gewaarborgd.

Het ketenpark van Hero van Breda

Een goed ingericht ketenpark is onderhevig aan het succes van elk bouwproject. Door te zorgen voor o.a. een georganiseerde en efficiënte werkplek voor alle betrokken partijen, kan de productiviteit worden verhoogd, de veiligheid worden verbeterd en kunnen projecten op tijd en binnen budget worden afgerond. Het is daarom essentieel dat alle partijen die betrokken zijn bij een bouwproject samenwerken om een ketenpark op te zetten en te beheren dat voldoet aan de hoogste normen van kwaliteit en veiligheid.

Het ketenpark van Hero van Breda is ingericht en klaar om het project in goede banen te leiden!