Welkom in Breda, een stad doordrenkt met een rijke koninklijke geschiedenis. Als (nieuwe) inwoner van deze prachtige gemeente, is het wellicht leuk om het verband tussen de gemeente Breda en het koningshuis te begrijpen. De rijke koninklijke geschiedenis is onderdeel van de identiteit en het karakter van onze prachtige gemeente.
De Nassaus: een koninklijke dynastie
Breda heeft een nauwe band met de Nassaus, een van de meest invloedrijke koninklijke dynastieën in Europa. De Nassaus speelden een cruciale rol in de geschiedenis van Nederland en Breda was een van de belangrijkste bolwerken. De stad diende als residentie voor verschillende leden van de Nassau-familie, waaronder René van Chalon en Willem van Oranje.
Willem van Oranje: Vader des Vaderlands
Willem van Oranje, ook wel bekend als de 'Vader des Vaderlands', is onlosmakelijk verbonden met Breda. Hij erfde het prinsdom Orange en de heerlijkheid Breda, wat resulteerde in zijn titel als Prins van Oranje-Nassau. Breda was een strategische stad voor Willem van Oranje tijdens de Tachtigjarige Oorlog tegen de Spaanse overheersing.
Het Huis Oranje-Nassau: de Nederlandse koninklijke familie
De band tussen Breda en het Huis Oranje-Nassau bleef bestaan, zelfs nadat Nederland een constitutionele monarchie werd. Koning Willem-Alexander, de huidige koning van Nederland, draagt nog steeds de titel 'Baron van Breda', als erfgenaam van het Huis Oranje-Nassau.
Koninklijke erfgoedlocaties in Breda
Het Kasteel van Breda - Bouvigne
Het Kasteel van Breda, ook bekend als Kasteel Bouvigne, is een van de meest iconische bezienswaardigheden van de stad. Het diende eeuwenlang als residentie voor de Nassaus en later als militaire basis. Tegenwoordig is het onderdeel van Waterschap Brabantse Delta en doet het kasteel dienst voor o.a. seminars en huwelijken.
De Grote Kerk
De Grote Kerk van Breda, een indrukwekkend gotisch gebouw, is nauw verbonden met de Nassaus. Verschillende leden van de Nassau-familie werden hier begraven, waaronder Willem van Oranje. Zijn praalgraf is een van de hoogtepunten van deze prachtige kerk!
Het Begijnhof
Het Begijnhof, een rustige enclave in het hart van de stad, heeft ook koninklijke connecties. Het diende als toevluchtsoord voor begijnen en werd later gebruikt door de Nassaus als zomerverblijf. Tegenwoordig is het een oase van rust en een herinnering aan het verleden.
Koninklijke tradities en evenementen
Breda viert zijn koninklijk erfgoed met verschillende tradities en evenementen die het hele jaar door plaatsvinden. Zo wordt er uitgebreid stilgestaan bij Koningsdag en is het een groot feest! Daarnaast ontvangt Breda regelmatig bezoek van leden van de koninklijke familie, waaronder de koning zelf. Deze bezoeken zijn altijd speciale gelegenheden en trekken veel belangstelling.
Een keer per jaar, tijdens het Pinksterweekend, wordt er een koninklijke optocht georganiseerd waarbij historische figuren en gebeurtenissen worden uitgebeeld. Het is een kleurrijk spektakel dat de geschiedenis van Breda tot leven brengt; de Nassaudag.
Tot slot
Als (nieuwe) inwoner van Breda ben je nu meer te weten gekomen wat de ‘royal roots’ zijn van Breda. De rijke geschiedenis, de majestueuze monumenten en de levendige tradities vormen samen een uniek erfgoed dat Breda een bijzondere plek maakt om te wonen!