21 mei 2023
Geplaatst door TeamHeroBreda

Aan een nieuwbouwproject zijn diverse partijen betrokken. Denk aan de ontwikkelaar, gemeente, aannemers, stedenbouwkundige, omwonenden, maar bijvoorbeeld ook de overheid. 

De komende periode laten wij je steeds kennismaken met een andere betrokkene van het nieuwbouwproject Hero van Breda. Vandaag aan het woord Miranda Verburg van Jantje Beton. 

Miranda Verburg is senior programmaleider Speelruimte bij Jantje Beton. Middels diverse mooie programma’s en projecten zet zij zich in om de speelruimte in de directe woonomgeving voor alle kinderen in Nederland vergroten. 

Een speelplek in de buurt is waar ontmoetingen plaatsvinden. Hier ontmoeten kinderen andere kinderen en maken zij vriendschappen, dat ziet zij ook bij haar eigen kinderen van 9 en 7 jaar. Ook ouders leren hier vaak via spelende kinderen buurtbewoners kennen. Wist je dat van de huidige generatie grootouders vroeger 66% elke dag buiten speelde? Van de huidige generatie ouders was dat 49%, terwijl dit van de huidige generatie kinderen nog maar 15% is. Dat is nogal een verschil en dat terwijl buiten spelen ontzettend belangrijk is voor kinderen. Kinderen worden er blij van en ze ontwikkelen zich er ook nog eens enorm mee. Zo is buitenspelen goed voor je gezondheid, zelfvertrouwen, sociale vaardigheden en creativiteit. Reden genoeg voor Miranda om zich met passie en plezier vanuit haar functie in te zetten voor een goede speelruimte in de directe woonomgeving.

Jantje Beton is een begrip in Nederland. Kan je een korte omschrijving geven van Jantje Beton voor wie deze nog niet kent?

Jantje Beton is hét goede doel dat zich sinds 1968 samen met kinderen en jongeren inzet voor meer en uitdagender speelruimte en meer speelkansen. Jaarlijks doen ruim 350.000 kinderen mee aan de activiteiten en projecten van Jantje Beton. Kinderen en jongeren in kwetsbare (speel)posities krijgen hierbij extra aandacht. Wij willen bereiken dat álle kinderen en jongeren in Nederland dagelijks kunnen spelen en bewegen. Kinderen moeten steeds meer en spelen steeds minder, terwijl spelen het belangrijkste én het leukste onderdeel is van een gezond leven. Daarom zegt Jantje Beton … STOP NOOIT MET SPELEN!

Je hebt aan diverse projecten mogen werken. Welk project heeft het meeste indruk op je gemaakt? 

Ik richt me op projecten die een bijdrage leveren aan speelruimte in de directe woonomgeving van kinderen. Belangrijke mooie voorbeelden hiervan zijn het programma Gezonde Buurten en onze ondersteuning bij de realisatie van een optimale speelomgeving in Caribisch Nederland

Ik vind het moeilijk om een project te kiezen wat me het meest is bijgebleven want alle projecten hebben wat mij betreft bijzondere en mooie momenten die ik zou kunnen/willen uitlichten. Eén van de mooie projecten was Power of Play, een project wat zich richtte op kinderen in Nederland en Rwanda en waarbij de focus lag op samenwerken en respect. 

Onderdeel van Power of Play is dat kinderen zelf, met behulp van afval en restmaterialen, hun speelmateriaal ontwerpen, maken en verbeteren. Het project liet heel duidelijk zien dat spelen voor kinderen universeel is. Ook was het geweldig om te zien hoe kinderen tussen de twee landen van elkaar konden leren. Kinderen in Rwanda zijn bijvoorbeeld technisch heel sterk, terwijl Nederlandse kinderen eerder heel creatief zijn.

Hoe is de samenwerking tussen Jantje Beton en AM tot stand gekomen? 

AM heeft Jantje Beton eerder benaderd voor input bij projecten waar AM aan werkte. Er ontstond eigenlijk op een heel natuurlijke manier behoefte aan expertise op het gebied van spelen in de buitenruimte. Spelen is een wezenlijk onderdeel van het leven, en de buitenruimte moet daar deels op worden ingericht. Met deze kennis hielp Jantje Beton om AM nog betere buitenruimtes te creëren.

Wat is de meerwaarde van de samenwerking tussen Jantje Beton en AM? 

Zowel voor AM als voor Jantje Beton zitten er hele mooie onderdelen in deze samenwerking. AM maakt buitenruimtes die speelvriendelijk zijn, en dat is direct het belangrijkste doel van Jantje Beton. Jantje Beton levert op haar beurt weer expertise hoe AM dit op een manier kan doen die aansluit bij de behoeften van kinderen. Kinderparticipatie heeft bijvoorbeeld een prominente plaats in de samenwerking. Het is dus een samenwerking die twee kanten op werkt. 

Wat is jouw rol binnen het project? Welke werkzaamheden voer je uit?

Ik heb namens Jantje Beton deelgenomen aan een sessie waarin een aantal externe organisaties op verzoek van AM deelnamen aan een brainstormsessie hoe van Hero een gezonde wijk gemaakt kan worden. Vanuit mijn expertise als ‘Senior projectleider speelruimte en landelijk programmaleider Gezonde Buurten’ heb ik actief meegedacht over hoe deze wijk zo gezond en duurzaam mogelijk met oog voor de speelbehoefte en met betrokkenheid van kinderen (en overige bewoners) kan worden ingericht. 

Het project richt zich op een groene, duurzame, gezonde buurt. Waar ruimte is voor volop bewegen, spelen en een gezond leven. Wat versta jij daaronder? Hoe integreert Jantje Beton dit in het project?

Het project Hero doet mij erg denken aan het Gezonde Buurten programma waar ik landelijk projectleider van ben. Gezonde Buurten is een initiatief van Jantje Beton, IVN Natuureducatie en JOGG en wordt gefinancierd door het ministerie van VWS en binnen dit programma staan soortgelijke thema’s centraal.

Een Gezonde Buurt is een plek in een buurt waar natuur, ontmoeten, bewegen en spelen samenkomen. Het is een plek waar kinderen creatief samen spelen, waar bewoners elkaar ontmoeten en waar iedereen lekker beweegt en tot rust komt. Gezonde Buurten benut de positieve invloed van natuur op welzijn en gezondheid. En dat is belangrijk, juíst omdat gezonde leefstijl, mentale weerbaarheid en de sociale cohesie in veel wijken onder druk staan. De Gezonde Buurten-aanpak heeft vaste bouwstenen en leidt tot unieke resultaten die echt passen bij de buurt en aansluiten bij de behoefte in de buurt. Dit komt omdat er tijdens het hele proces actief wordt ingezet op kinder- en bewonersparticipatie. 

Er zijn 13 gerealiseerde Gezonde Buurten in Nederland. Maar we dromen van Gezonde Buurten als het nieuwe normaal, structureel verankerd als de standaard aanpak bij de (her)inrichting van buurten, de aanleg van voorzieningen en de ontwikkeling van nieuwe wijken.  

Uiteraard zijn er ook kinderen met een (mentale en/of fysieke) beperking. Betrekt Jantje Beton deze ook in hun ontwikkelingen voor nieuwe speelplekken? 

Spelen is van levensbelang voor alle kinderen. Als kinderen de kans krijgen, spelen zij altijd en overal. En vooral: samen met andere kinderen. Voor meer dan 100.000 kinderen met een beperking is samen spelen niet vanzelfsprekend.

Negen van de tien speelplekken zijn voor hen niet toegankelijk. Opvoeders en zorgverleners stellen zich vaak (te) beschermend op. En kennis over samen spelen ontbreekt of is moeilijk te vinden. De gevolgen zijn groot. Kinderen die niet samen kunnen spelen worden geremd in hun ontwikkeling, hebben weinig tot geen vriendjes in de buurt, ervaren dat zij er niet bij horen en voelen zich eenzaam. Deze negatieve ervaringen dragen zij de rest van hun leven met zich mee. Het VN-Verdrag Handicap benadrukt het recht om samen op te groeien en samen te spelen. Hier is een wereld te winnen.

Jantje Beton zet zich in om de realisatie inclusieve speelplekken te stimuleren, zie SamenSpeelAkkoord - Jantje Beton.  

Jantje Beton stimuleert buurtinitiatieven. Waar kunnen bewoners zich melden met hun initiatief?

Zij kunnen zich hier melden: Ik wil een speelplek redden of maken - Jantje Beton. Hier is informatie te vinden voor buurtbewoners die een speelplek willen maken en/of redden. Geld aanvragen voor een speelplek is ook mogelijk mits voldaan wordt aan de gestelde criteria.

Waar denk je aan bij Hero? Wat voor gevoel of herinnering wekt Hero bij je op?

Ik denk hierbij direct aan de Hero jam en dus ook het fruit (gezond en lekker). De jam staat bij ons nog vaak op tafel en behoort tot het favoriete beleg van mijn kinderen.

Het project wordt opgezet met een ‘groene rand’, een groene zone waarbij ook het idee is ontstaan een plukroute te integreren in de wijk. Wat is jouw favoriete Hero-fruit? Waarom en welke soort zie je graag terugkeren in de wijk? Denk aan: aardbeien, abrikozen, bosvruchten, frambozen, zwarte kersen, gember, rode kersen, bosbessen, sinaasappel.

Erg mooi idee! Mijn persoonlijke favoriete Hero-fruit zijn bosvruchten, superlekker en gevarieerd (denk aan frambozen, aardbeien, bramen en bessen). Het zou geweldig zijn om dit fruit middels een groene pluk zone een plek te geven in de wijk. Bramen en frambozenstruiken zijn altijd populair bij jong en oud en zullen veel plukkers trekken. Helaas zien ze er wat minder mooi uit dus ik zou dit combineren met fruitbomen met een mooie bloesem.  Dit zou verbindend kunnen werken voor de buurt. Jong en oud kunnen hier komen om fruit te plukken en op deze manier kom je elkaar ook tegen en leg je contact met elkaar waardoor je je weer betrokken voelt bij je eigen buurt. Daarbij geeft het ook nog eens een positieve prikkel richting gezonde voeding. 

TOT SLOT: Heb je tips voor toekomstige bewoners van het Hero-project? 

Een buurt is nooit af. Wanneer mensen er wonen daadwerkelijk gaan wonen, komen er vaak bij jong en oud(er) nieuwe wensen en behoeften voor de buurt op. Heb je een goed idee op het gebied van natuur, bewegen en/of ontmoeten voor je eigen buurt, zoek medestanders in de buurt op, werk je idee uit en leg het zo nodig voor aan de gemeente of corporatie. Er kan vaak heel veel. En het is natuurlijk super om zelf (mede)invulling te kunnen geven aan de buurt, zodat de buurt echt voelt als ‘jouw/jullie buurt’. 

Wil je meer weten over Jantje Beton en haar projecten? Neem dan een kijkje op www.jantjebeton.nl